Dünyanın İlk “Oyun” Profesörü Uyarıyor: Evinizi Okula Çevirmeyin


“Evde öğrenme okula benzemek zorunda değil, hatta muhtemelen benzememeli,” diyor Cambridge Üniversitesi Eğitim Fakültesi “oyun” profesörü Paul Ramchandani. Ramchandani, Lego sponsorluğunda Cambridge Üniversitesi’nde araştırmalar yürüten dünyanın ilk “oyun” profesörü olarak tanınıyor. “Koronavirüs dolayısıyla okulların kapanması evde öğrenme için önemli fırsatlar sunuyor. Karantina dolayısıyla pek çok ebeveyn evde ve “el altında” olduğu için oyun kendiliğinden ortaya çıkacaktır,” diye ekliyor Ramchandani.

“Bir ebeveynin küçük bir çocuğun iletişim kurma girişimini fark etme, yorumlama ve buna tepki verme becerisi, çocuğun gelişimi olumlu etkileyebilir”, diyen Ramchandani’ye göre babalar da bu konuda benzersiz bir rol oynayabilirler. “Yaptığımız bazı çalışmalardan, daha ilgili – genelde oyun oynayan – babaları olan çocukların, davranışları ve gelişimleri açısından daha iyi durumda olma eğiliminde olduklarını biliyoruz” diyor Ramchandani.

“Alt alta üst üste oynanan itişmeli kakışmalı oyunlar ve diğer fiziksel oyunlar çok eğlenceli olabilir ve çocukların fiziksel koordinasyon ve kendini kontrol etme gibi becerilerini geliştirmelerini sağlar,” diye ekliyor Ramchandani. “Babalar da küçük çocuklarla birlikte eğlenceli ve şarkılı pek çok farklı oyuna dahil olabilirler.”

Ramchandani, ebeveynlerin ne tür oyunlar oynandığı konusunda endişe etmemeleri gerektiğini söylüyor. “Çocuklar farklı oyunlardan farklı zevkler alır ve farklı şeyler öğrenirler. En önemlisi çocuklarla oyuna zaman ayırmak ve oyunun içine girebilmektir.”

Çocuğunuzun ne yaptığını izleyin ve onların ilgisini çeken şeyi yapmaya ve size liderlik etmelerine izin verin. Ramchandani’ye göre böyle duyarlı bir ebeveynlik, çocukların öğrenmesini, sosyal ve duygusal gelişimini desteklemenin anahtarı. “Yavaşlayın ve çocuğunuzun elindeki işi kendi başına bitirmesine izin verin. Ne kadar uzun sürerse sürsün. Çünkü çocuklar böyle öğrenirler.”

“Oyuncu ve eğlenceli ebeveynlerin etkileri üzerine yapılan araştırma hala sürüyor, bu yüzden bu tür ebeveynlerin faydalarına yönelik sorulara bilimsel olarak henüz cevap veremiyoruz. Ancak kesin olarak bildiğimiz şey şu: Serbest oyun oynayabilen çocuklar daha sağlıklı ve daha az stresli oluyorlar.”

“Stresli zamanlarda küçük çocuklar için en önemli şey, ebeveynlerinden ya da onlara bakan güvendikleri kişilerden öngörülebilir bakım almaları, ancak oyuna zaman ayırmak da bu dönemlerde çok faydalı olacaktır.”

Ramchandani, akademik eğitim yaşının korkutucu derecede düştüğü konusunda uyarıyor. Didaktik öğrenme ortamlarının küçük çocuklar üzerinde uzun vadeli faydaları olduğuna ikna olmadığını söyleyen Ramchandani şöyle diyor: “Herhangi birine çok faydalı olduğuna dair bilimsel bir kanıt yok elimizde. Bence erken yaşta akademik eğitime son vermeli ve her şeyi eski haline döndürmeliyiz.”

“Erken çocukluk döneminde yapılandırılmamış oyun için bol fırsat bulmak gerçekten çok önemli. Yapılandırılmış ortamlarda küçük çocuklardan uzun süre boyunca oturmalarını ve bir şeyler öğrenmelerini beklemek onların gelişimsel ihtiyaçlarına uymuyor,” diyor Ramchandani.

Yetişkinlerin yaşadığı ruhsal ve zihinsel sağlık sorunlarının köklerinin çocukluğa dayandığını fark ettiği için çocuklara odaklanmaya karar veren Ramchandani, anaokullarında küçücük çocuklar için “öğrenme hedefleri” belirlenmesini anlamakta güçlük çektiğini söylüyor. “Bir çocuk psikiyatristi olarak altı ya da yedi yaşında sınıfta sessiz oturamadığı ve dersi takip edemediği için bize yönlendirilen çok fazla çocuk – özellikle oğlan çocuğu – gördüm.”

“Bazılarında ağır nöro-gelişimsel bozukluklar olsa da, bu çocukların büyük bir çoğunluğu o şekilde sessiz oturmaya henüz hazır olmadığı için zorluk yaşıyor. Ve bu çocuklar maalesef “zor” ya da “uyumsuz” olarak etiketleniyor.”

Ramchandani’ye göre oyun çocuğun dünyayı keşfetme, bir şeylerin sonuçlarını görme ve insan ilişkilerinin nasıl işlediğini öğrenme şekli. “Oyunun nerede işe yaradığını anlamaya çalışıyoruz. Cevabını aradığım soru şu: Çocukların eğitiminde ve öğreniminde oyun bazlı öğrenme nerede işe yarar ve nerede başka bir yaklaşım daha iyi sonuç verir?”

Kaynak: https://www.theguardian.com/education/2020/apr/21/dont-turn-your-home-into-school-lego-prof-of-play-on-lockdown-learning

(Yazıdan kısaltılarak çevrilmiştir.)

Eğitimpedia

Tanıtım Filmi