Hikâyelerle Kodlama


Yazan: Betül Tonbuloğlu

Resimleyen: Büşra Çakmak

Kitabı ÖYEMER İçin İnceleyen: Rabia Gülcan Kardaş (Çocuklar Okuyor)

Ah çocukken böyle kitaplarla karşılaşmış olsaydık diye düşündüm, kitabı okudukça. Çünkü düşünme ve problemlere yaklaşma şeklimizin hayatımızı ve insan ilişkilerimizi çok fazla etkilediğini biliyorum. Bu tür beceriler de küçüklükten itibaren kazanılırsa, insan için ne güzel bir kolaylık ve fırsat. İşte Salih’in hikayesi o beceriler için güzel bir adım.

Biraz daha açalım. Kitabımız Salih ve arkadaşları üzerinden ilerleyen bir hikaye ile çocuklara kodlamanın nasıl işlediğini anlatıyor. Döngüler, şartlar, çözüm sırası, tekrarlar, talimat ve fonksiyonlar. Aslında günlük hayatta hepimizin yaptığı bazı işlerin, böyle basit ama önemli bazı formlar yoluyla, çözümünü çok daha kolay ve doğru uygulayabileceğimizi gösteriyor.

Biraz daha günlük hayattan örnek vereyim. Hiç adres tarifi sordunuz mu? Google map, GPS varken bile gerekli oluyor, evet. Birine adres sorarsınız ve o yönde ilerlerken bir başkasına daha sorarsınız. Çünkü tariflerin doğru olamayabileceğini, yanlış anlatılabileceğini yahut yanlış anlayabileceğinizi tecrübe etmişsinizdir. Nitekim ikinci kişin tarifi de sizi haklı çıkarır. İşte adres tarifi, sorunlara yaklaşma, çözümü planlama vs gibi günlük hayatta pek çok kez ihtiyacımız olan durumlarda, kodlama, analitik düşünme becerisi bize gerekiyor.

Kitap hikaye kurgusu ile bunları anlattığı için de sıkıcı olmadan öğretiyor. Ayrıca her ne kadar 7-11 yaş grubu olsa da bence yetişkinler olarak da bir göz atabiliriz.

Kitap aynı zamanda arkadaşlık, paylaşma, merhamet, sabır gibi duyguları, erdemleri de hatırlatıyor okuyucusuna.

Şimdiden iyi okumalar, çözümlerde kolaylıklar.

Not: Kitaptaki etkinliklerin cevap anahtarları da var. Cevaplarınızı kontrol edebilirsiniz.

Çocuklar Okuyor

Erdem Yayınları

Tanıtım Filmi