Yazan: Utku Haser
Resimleyen: Mavisu Demirağ
Kitabı ÖYEMER İçin İnceleyen: Elif Konar Özkan
Garry Landreth'in “Kuşlar uçar, balıklar yüzer, çocuklar oyun oynar.” sözünden hareketle çocuğun dilinin ve en doğal hâlinin oyun olduğu ana fikriyle hazırlanmış bir kitap Oyun Oynayabilir miyiz?
Azra bir gün okula ve sınıfa girdiğinde yeni bir çocuğun geldiğini fark eder; onunla tanışmak ister ama çocuk sorularına cevap vermez. Şaşırır, üzülür ve durumu öğretmeniyle paylaştığında onun farklı bir ülkeden geldiğini ve dilimizi bilmediğini öğrenir. O andan itibaren de Arthur ile nasıl anlaşabileceğini düşünmeye ve bu problemin çözümünü bulmaya odaklanır. Sonrası ve problemin çözümüne dair ipucu kitabın adında da gizli aslında...
Kitabın hikâyesi 2001 yılında kültürel bir gezi için gittiğimiz Yunanistan'da Selanik'te gezerken kapılarının önünde evcilik oynayan çocuklarla yaşadığımız anı hatırlattı. Beni tanımıyorlardı, ben de onları... Dilimiz ortak değildi... Ama gülümseyerek ilişivermiştim kilimlerine basamakların birine sonrasında birlikte fotoğraf çektirmiştik. Bu kitap ve bu hatırayla birlikte aklıma bazı düşünceler akın etti: Çocukluk ve oyun güzel de yetişkin olurken neler oluyor insanoğluna ki anlaşmazlıklar ve savaşa kadar gidiyor olaylar? Biz büyürken yetişkin algıları neler yapıyor çocuklara acaba ki çocukluktaki dili, ırkı, rengi önemsemeden oyun ile anlaşabilme yeteneğimiz ketleniyor? Hem bu konularda hem de günlük hayatta karşılaşılan problemlerin çözümlerine dair konuşabileceğiniz, fikirler üretebileceğiniz bir öykü sunacak size Oyun Oynayabilir miyiz kitabı. Eğitsel drama liderliği yapan Utku Haser'in birikimlerini de kitaba yansıttığı aşikar. Okul öncesi, bir ve ikinci sınıf çocukları ile öykü okunduktan sonra drama, canlandırma ve scamper vb. tekniklerle pek çok etkinlik üretilebilecektir.