Üsküdar Üniversitesi, Türk Kızılayı, Haydi Tut Elimi Derneği ve Gönüllülük Elçileri Sessiz İyilikler Platformu iş birliği ile “Sürdürülebilir Gönüllülük Elçileri” Çalıştayı düzenlendi. Üsküdar Belediyesi ve Üsküdar Kaymakamlığının da desteklediği programa; Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan, ÖYEMER Müdürü Halide İncekara, Prof. Dr. Nazif Gürdoğan’ın yanı sıra Üsküdar Üniversitesi akademisyenleri ile çeşitli vakıf ve STK’ların yöneticileri katıldı.
ÖYEMER Müdürü Halide İncekara; gönüllülerin seçkin kimseler olduğunu, özel yetenekleri ve farkındalığı olan bireylerin gönüllü çalışmalara destek olabildiğini vurguladı. Bu bağlamda çocukluktan ve gençlik döneminden itibaren kendindeki yeteneği/yetenekleri fark eden, hayatına fark katan ve akranlarına fark atan bireylerin önemine dikkat çekti.
Prof. Dr. Nevzat Tarhan: “Çıkarı için değil, insanların çıkarına hizmet etmektir gönüllülük.”
Üsküdar Üniversitesi Merkez Yerleşke D Blok toplantı salonunda düzenlenen programda konuşan Prof. Dr. Nevzat Tarhan, sistematik toplumlarda önce hedefin belirlenip, plan yapılıp, sistemin kurulduğuna dikkat çekti. Tarhan; “Sistemi kuran kişi olmasa da artık sistem kendiliğinden yürür. Burada bu ve buna benzer projeler sistematik bir toplum oluşturmamıza katkı sağlıyor. Bir insanda aidiyet duygusu yüksekse, gönüllü olma isteği artar. Çıkarı için değil, diğer insanların çıkarına hizmet etmektir gönüllülük.” dedi.
Şu anda Dünyayı bekleyen önemli bir tehlikenin de yalnızlık olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Nevzat Tarhan, bu tehlikenin özellikle gelişmiş ülkelerde daha yüksek olduğunu söyledi. Yalnız olan kişinin rahatsızlığının da çok olduğuna vurgu yapan Tarhan, “Yalnız kişilerde erken ölümler ve intihar girişimleri daha çok oluyor, özellikle ileri yaşta intihar vakaları daha çok görülüyor.” dedi.
Proje Ekibi: Proje Koordinatörü: Dr. Öğr. Üyesi Fatma Turan- Proje Akademik Danışmanı: Prof. Dr. İsmail Barış- Proje Danışmanı: Dr. Öğr. Üyesi Nebiye Yaşar- Proje Koordinatör Yardımcısı: Ayşe Banu Güngenci, Proje İdari Asistanı: Ayşegül Şekli, Araştırmacı: Dr. Öğr. Üyesi Melike Boztilki- Proje Ortağı - Eş Finansman- Üsküdar Üniversitesi - Prof. Dr. Nevzat Tarhan
Proje İstirakçileri: Üsküdar Belediyesi- Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen- Üsküdar Kaymakamlığı- Üsküdar Kaymakamı Adem Yazıcı- Türk Kızılay Üsküdar Şubesi- Şube Başkanı Dr. Mustafa Karadeniz
Prof. Dr. İsmail Barış: “Siz benlik için yarıştığınız kubbelerde hoş bir seda bırakıyorsunuz”
Her bir insanın bir dünya olduğundan bahseden Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet bölüm başkanı Prof. Dr. İsmail Barış; “Herhangi bir toplumda bizim toplumumuzda dahil olmak kaydıyla insanların vermek için yarıştığını gördünüz mü? Genel anlamda bir savaşma oldu mu? Olmadı. İnsanlar almaya gelecektir, fıtratlarında bu vardır. Dolayısıyla almak için insanlar savaşırlar. Herkes almak için savaşır. Bazı insanlar ki siz o gruptansınız, vermek için yarışırlar. Dolayısıyla vermek için yarışanların kubbede hoş bir seda bırakacakları konusunda hiç şüpheniz olmasın. Her bir insan bir dünyadır. Hatta daha da ileri gidip kainattır, diyebiliyoruz. Her dünyanın nasıl bir gök kubbesi varsa sizin elinizi uzattığınız, siz benlik için yarıştığınız kubbelerde hoş bir seda bırakıyorsunuz.” ifadelerini kullandı.
Halide İncekara: “İnsanlığın kaderini gönüllüler değiştirecek”
‘Gönüllük’ kitabının süreci ve amacı hakkında değerlendirmelerde bulunan Üsküdar Üniversitesi Rektör Danışmanı, Özel Yetenekli Çocuklar Uygulama ve Araştırma Merkezi (ÖYEMER) Müdürü Halide İncekara; “Her şeyden önce Fatma Hoca ile tüm çalışan ekibini ve Haydi Tut Elimi Derneği üyelerine çok teşekkür ederiz. Bugün konuşulabilen, tazelenebilen ve sürdürülen arzuyu 90’lı yıllarda hissetmiştim. Dert edinmişim, kalemi kağıdı elime almışım. Bir habitat süreci yaşamıştık, istek motivasyonu arttırmıştık. Sivil Toplum daha örgütlü, daha nitelikli olsun diye ve o zamanlar Ayşe Pehlivan arkadaşımızla birlikte ‘Sivil Toplum ve Organizasyon’ diye de bir program yapmıştık. O notlardan da bu kitap çıktı. Kitabı okumamın sebebi sürdürebilirliği hatırlatmak için. Bu kitap insanlığı hak ettiği huzura ve özlediği dünyaya kavuşturan, gönlüyle buluşturmak için kavganın yerine uzlaşmanın, tüketmenin yerine paylaşmanın, insanlığın kaderini gönüllülerin değiştireceğine inanıyor, sayılabilen ve ölçülebilen her şeyin gücünün bittiği yerde gönüllülerin gücünü görüyorum.” dedi.
Prof. Dr. Ersin Nazif Gürdoğan: “Yeni dünyada gönüllülük çok önem kazanıyor”
Dünyayı dönüştürecek olan insanların gönüllü insanlar olduğuna dikkat çeken Rektör Danışmanı Prof. Dr. Ersin Nazif Gürdoğan ise; “Artık yeni bir dünya var. Bu yeni dünyada gönüllülük çok önem kazanıyor. İnsanlar mutlaka bir şey bekleyerek değil de insanların gönlüne dokunarak bir iyilik yaparak, bir güzellik yaparak mutlu oluyorlar. Geçen yüzyılın insanları ellerine geçene bakıyorlardı, bugünün insanları başkasının eline ne verebiliyoruz? Veren el olmaya bakıyorlar. Geçen dönemin insanları o küre dünya dediğimiz dünyanın insanları hep eline geçenlere bakıyorlardı, hep bir şeyler almak için yarışıyorlardı. Hala bütün dünyada yarışmaya devam ediyor. Gönüllü insanlar bir şey vermek için yarışan insanlar, güzellikte yarışan insanlar, iyilikte yarışan insanlar, doğrulukta yarışan insanlar. Dünyayı da dönüştürecek olanlar sizlersiniz, bizleriz, gönüllü insanlar.” şeklinde konuştu.
3 grup çalıştay düzenlendi
Açılış konuşmalarının bitmesinin ardından etkinlik çalıştay gruplarıyla program devam etti.
İstanbul Kafkas Kültür Derneği Başkanı Yüksel Nuri Güneş moderatörlüğünde gerçekleşen çalıştayda “ ‘Gönüllülük’ kavramının ‘Sürdürülebilir Gönüllülük’ kavramına dönüşebilmesi nasıl sağlanır?” konusu ele alındı.
Moderatörlüğünü Amasya Dernekler Federasyonu Başkanı Turan Sayar’ın yaptığı 2’inci grup çalıştayında ise ‘Sayıca fazla gönüllü mü, etkin ve yetkin olan gönüllü mü?’ konusu ele alındı.
"Gönüllülerde motivasyona yönelik yöntemler neler olmalıdır?’ konusunun da ele alındığı 3’üncü grup çalıştayının moderatörlüğünü ise Sağlık Bilimleri Üniversitesi Sosyal Hizmet Bölümü Dr. Ögr. Üyesi Melike Boztilki gerçekleştirdi.
Etkinlik toplu fotoğraf çekiminin ardından sona erdi.
Fotoğraf: Kaan Güzeltepe